7 στοιχεία που πρέπει να ελέγχουμε στις ετικέτες τροφίμων
- StefanieLb
- 18 Σεπ 2016
- διαβάστηκε 3 λεπτά

Γεια σας Lovies ,
Τι γίνεται με την κρυμμένη ζάχαρη στα τρόφιμα ; Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, περιορίζοντας την κατανάλωση ζάχαρης, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και με τις ετικέτες των τροφίμων, καθώς η ζάχαρη υπάρχει σε πολλές μορφές και με πολλά ονόματα. Ένας εύκολος τρόπος για να αναγνωρίσετε την κρυμμένη ζάχαρη σε μια ετικέτα τροφίμων, είναι η κατάληξή της σε –όζη. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως οι περισσότερες μπύρες περιέχουν μαλτόζη, είναι όχι και τόσο γνωστό υποκατάστατο ζάχαρης! Και τώρα ας μπούμε στο ψητό ...τι πρέπει δηλαδή να παρατηρούμε στις παραπλανητικές ετικέτες που είναι γεμάτες πληροφοριές αλλά επι σκοπού δυσνόητες για τους αναγνώστες .
1. Η ποσότητα τροφίμων και οι θερμίδες σε αυτήν
Φανταστείτε ότι ετοιμάζεστε να καταναλώσετε εκείνη την ωραία μπάρα δημητριακών. Βλέπετε των αριθμό θερμίδων να είναι μόνο 200 και οι τύψεις σας έχουν εξατμιστεί. Για τσεκάρετε όμως λίγο πιο κάτω , σε πόσα γραμμάρια αντιστοιχούν οι 200 θερμίδες . Αν μιλάμε για 50 γραμμάρια , αλλά η μπάρα σας ξεπερνά τα 180 γραμμάρια , οπότε οι 200 θερμίδες γίνονται πολλές παραπάνω. Οπότε , συνδιάστε πάντα τις θερμίδες που βλέπετε με τα γραμμάρια που πραγματικά αντιστοιχούν στο τρόφιμο που ετοιμάζεστε να καταναλώσετε .
2. Πρωτείνη
Ο αριθμός που προκύπτει στην ετικέτα τροφίμων και αφορά συστατικά όπως η πρωτείνη στηρίζεται σε μια διατροφή 2000 θερμίδες / ανά μέρα . Αν γυμνάζεστε για παράδειγμα και είστε ανάμεσα στην ηλικία των 20-40 χρόνων ζωής χρειάζεστε περίπου 60 με 80 γραμμάρια πρωτείνης , εκ των οποίων 5-15 πρέπει να καταναλώνονται το πρωι , 15-30 το μεσημέρι ή το βράδυ και τα 5-12 στα σνακ σας.
3.Λιπαρά
Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τρόφιμα που έχουν αναγραφόμενα λιπαρά στην ετικέτα τους. Ίσα ίσα για μια υγιεινή διατροφή χρειαζόμαστε 40 με 60 γρ. λιπαρών καθημερινά. Προσοχή όμως.! Δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 15 ανα γεύμα και 10 ανά σνακ. Τα λιπαρά όμως δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα γραμμάρια. Σημασία έχει και ο τύπος τους ... Δεν χρειαζόμαστε παραπάνω απο 6 γρ. κορεσμένων λιπαρών ( δεν βοηθούν στην υγεία της καρδιας) την ημέρα.
4.Υδατάνθρακες
Το σώμα μας χρειάζεται υδατάνθρακες για να κάψει το λίπος. Προσπαθήστε να καταναλώσετε 2 γρ. φυτικών ινών για 100 θερμίδες και αν μπορείτε φτάστε και τα 3 γρ.
5. Συστατικά
Όσο πιο σύντομη είναι μια ετικέτα τροφίμων ως προς τα συστατικά της, τόσο πιο ασφαλής είναι . Θυμηθείτε πως τα συστατικά που διαβάζετε πρώτα στην ετικέτα , είναι και εκείνα που περιέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα. Οπότε , αν βλέπετε ζάχαρη και λευκό αλεύρι στην αρχή του τροφίμου .....μείνετε μακρυά !
6.Προϊόντα light
Αυτό σημαίνει ότι το τρόφιμο έχει 1/3 λιγότερες θερμίδες ή 1/2 λιγότερο λίπος ή 1/2 λιγότερο νάτριο απο ότι το κανονικό τρόφιμο. Προσέξτε γιατί ο όρος light μπορεί να αναφέρεται στο χρώμα ή στην υφή του τροφίμου.
7.Διαιτητικές ίνες
Ναι στις διαιτητικές ίνες .!!Οι διαιτητικές ίνες είναι χρήσιμες για τον οργανισμό. Είναι αναγκαία η ύπαρξη τους για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η ζάχαρη αλλιώς Η ζάχαρη εμφανίζεται συχνά στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων ως:
Γαλακτόζη
Γλυκόζη
Δεξτρόζη
Εκχύλισμα βύνης
Ζάχαρη άχνη
Ινβερτοσάκχαρο
Ισογλυκόζη
Καστανή ζάχαρη
Λακτόζη
Μαλτόζη
Μαλτοδεξτρίνη
Μελάσα
Μέλι
Νέκταρ αγκάβε
Πετιμέζι
Σακχαρόζη
Σιρόπι γλυκόζης
Σιρόπι ή χυμός ζαχαρο-κάλαμου
Σιρόπι καστανής ζάχαρης
Σιρόπι ρυζιού
Σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού
Τροποποιημένο άμυλο
Φρουκτόζη
Έτσι λοιπόν ως ενημερωμένοι αναγνώστες δεν μπορούν να μας ξεγελάσουν...! Όσο και να κρυφτείς ζαχαρούλα ...εμείς σε ανακαλύψαμε ! Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο άρθρο! Μην ξεχνιόμαστε ... Fresh , chic and wild ! Σας φιλώ!
Comments